God mat og drikke kan være årsaken til sykdom på ferie.

 

Nå er det mange som har bestilt årets ferie, og gleder seg til å reise på tur utenlands. Vær klar over at det for mange land er anbefalt reisevaksinasjon før avreise.

Det er anbefalt at alle voksne oppdaterer sine grunnvaksiner (polio, difteri, stivkrampe og kikhoste) hvert 10. år, uansett hvor man oppholder seg.

Hepatitt A og B er vanlige sykdommer i store deler av verden.

Hepatitt A  smitter via mat og drikke. Iskrem kan inneholde smitte noen steder. Noen barn har  opplevd å blitt smittet av bassengvann på ferie.

Hepatitt B smitter via kontakt med blod. Dette kan være nødvendig med tanke på behov for legehjelp, ulykker og andre uforutsette situasjoner som kan dukke opp på sommerstid. Hepatitt B smitter også seksuelt.

Dersom du ikke er immun mot meslinger, bør du vaksinere deg før reise til mange land. Dette gjelder blant annet land Hellas, Frankrike, Italia og Romania. Les mer:  Meslinger i Europa

I tillegg er det avhengig av reisemålet og standard anbefalt andre reisevaksiner

Her finner du generelle råd om vaksiner for ulike destinasjoner: vaksinasjonsguiden.

På Vaksineklinikken får du individuelle vaksineråd for din reise, som blant annet avhenger av dine tidligere vaksiner, din helse, reisens varighet og standard. Om mulig bør vaksinering bør startes 6 uker før reisen. Men det er uansett ikke for sent å vaksinere seg selv om det er kortere tid til avreise.

Vi anbefaler også at du leser Vaksineklinikkens reiseråd. Se også enkelttemaer i undermenyen.

Vi selger effektive insektsmidler til hud og klær, impregnerte myggnett og hånddesinfeksjon    Skal du til malariaområde, kan du få resept på malariatabletter hos oss.

Kondomer får du gratis på Vaksineklinikken.