Myggnett over senger

Insektoverførte sykdommer

Vi har i mange år hatt vaksine mot gulfeber og japansk encefalitt, og i 2023 ble endelig vaksine mot denguefeber godkjent i Norge!

Beskyttelse mot insektoverførte sykdommer

Insekter i tropiske land kan overføre sykdommer. Den beste beskyttelsen for å unngå insektsoverførte sykdommer er å bruke effektive myggmidler til hud og klær. Noen insekter er mest aktive på dagtid, for eksempel aedes egypti overfører denguefeber. Malariamyggen er mest aktiv om kveldene. De fleste insekter er hissige under solnedgang og soloppgang.

Vaksineklinikken selger effektive insektsmiddel til hud og klær samt impregnerte myggnett. Til hud anbefales ofte myggmiddel inneholdende tilstrekkelig DEET (dietyltoulamide) eller Picaridin. I Norge er enkelte myggmidler med inntil 50% DEET godkjente til bruk for personer over 18 år.  MoskitoGuard inneholder Saltidin/Picaridin og kan brukes til barn fra 2 år og gravide. Unngå å få myggmiddel i øyne og munn, samt på barns hender.

Permetrin er et kunstig framstilt insektrepellerende produkt som er effektivt til klær, myggnett og andre tekstiler.

Myggmiddel anbefales på bar hud. Bruk ellers langermet tøy som er impregnert. Vær oppmerksom på at overganger mellom klær og hud, ankler, hals og håndledd er beskyttet. Det er i tillegg anbefalt å sove i myggfritt rom. Bruk nyimpregnerte myggnett i rom uten air-condition og når du overnatter ute.

 

Malaria

Forårsakes av en parasitt som kan gi svært alvorlige symptomer da den ødelegger de røde blodlegemene, samt blokkerer de små blodårene i bla nyre, milt, tarm og hjerne. Det finnes ulike typer malariaparasitter, plasmidium falciparum er den alvorligste.

Malaria er utbredt i Afrika, deler av Sør-Amerika og noen steder i Østen. Malaria forebygges ved å unngå myggstikk, samt malariatabletter. Malariaparasitten kan være resistent mot enkelte medikamenter. Det er derfor viktig å velge riktig medikament avhengig av hvor du skal reise. Malariatabletter er reseptbelagte. Du får resept hos oss på Vaksineklinikken.

Malaria kan i de fleste tilfeller behandles dersom en kommer tidlig i gang med behandlingen. Det er derfor viktig å kjenne til symptomer på malaria. Vaksineklinikken gir deg nødvendig informasjon om dette.

 

Denguefeber

Forårsakes av et virus som smitter fra menneske til menneske via myggen aedes egypti. Etter malaria er dengue den hyppigst forekommende myggbårne sykdom i tropiske land. Forekomsten av sykdommen er økende. Denguefeber er utbredt i Karibien, Mellom- og Sør-Amerika, Afrika og Asia. Man kan bli smittet av sykdommen i byer som Bangkok og Singapore.

Myggen stikker på dagtid, spesielt ettermiddagstimene før solnedgang. Symptomer på denguefeber kan være svært like influensa, ofte går disse over etter noen dager til 2-3 uker. I noen tilfeller tar det flere måneder å restituere seg. Sykdommen kan utvikle seg til «hemoragisk denguefeber» hvor en får blødninger i hud og indre organer. Hemoragisk denguefeber kan i sjeldne tilfeller være dødelig. Personer som tidligere har vært smittet med denguevirus har økt risiko for å utvikle DHF hvis de senere blir eksponert for en annen serotype. Vi har nå effektiv vaksine mot denguefeber.

 

Zikafeber

Zikafeber forårsakes av zikavirus som overføres med mygg og forekommer i Sørøst-Asia, Afrika, øyer i Stillehavet og på det amerikanske kontinent. Sykdommen gir vanligvis milde symptomer, men kan hos gravide forårsake fosterskader. Myggen som overfører zikafeber som vanligvis stikker på dagtid. Reservoar for viruset er antagelig aper. Det er rapportert om enkelte tilfeller med smitte fra person til person gjennom sex, både fra menn og kvinner. Man antar at viruset kan forbli i sæd i flere måneder. Smitte fra mor til barn og ved blodoverføring kan forekomme. Det finnes ikke vaksine mot zikafeber.

 

Gulfeber

Vaksine mot gulfeber er påkrevet ved innreise til enkelte land i Sør-Amerika og Afrika. Du får gulfebervaksinasjonssertifikat når vaksinen er satt. Sertifikatet er gyldig etter 10 dager. Vaksinene er levende og kan ikke gis til gravide og personer med nedsatt immunforsvar. Eldre personer får ofte mer og noen ganger alvorlig bivirkninger av gulfebervaksinen. Vi setter den normalt ikke til personer over 65 år.  Sykdommen er sjelden, men alvorlig og ofte dødelig.

 

Japansk encefalitt (JE)

Sykdommen finnes kun i Østen. Sykdommen kan gi en svært alvorlig hjernebetennelse med kramper og lammelser. Kun 1/3 av de som rammes av symptomatisk JE blir helt friske. 1/3 dør av sykdommen, 1/3 var varige nevrologiske skader. Myggen som overfører viruset er aktiv fra sen ettermiddag til morgengry. Fugler og svin er mellomverter for viruset. Personer som skal være på landsbygd, eller i områder med kjent forekomst av sykdommen i lengre tid har økt risiko, og bør vurdere å vaksinere seg. Det finnes ikke behandling for JE. Selv om risiko for de flest er liten, er konsekvensene store om man får JE.

 

Chikungunyafeber

Skyldes et virus som er utbredt i tropiske land. Sykdommen gir feber, hodepine, ledd og muskelsmerter. Hos friske smittede går sykdommen normalt over av seg selv. Gravide, personer med nedsatt immunforsvar eller kroniske sykdommer kan få et mer alvorlig forløp. Sykdommen kan ikke behandles, annet enn symptomatisk behandling. Det finnes ikke vaksine, men vi er kjent med at det for tiden forskes mye på vaksine mot chikungunyafeber.

 

Sovesyke

Forekommer bare i Afrika sør for Sahara, og skyldes bitt av tse-tsefluer som overfører trypanosomer. Tse-tsefluene angriper oftest i store svermer og gir smertefulle bitt. Tse-tsefluer biter om dagen. Myggmidler hjelper ikke. Da tse-tsefluer tiltrekkes av mørke farger anbefales det å kle seg i naturtro, lyse farger med noe tykkelse. Spør lokalbefolkningen om det er tse-tsefluer i området du skal besøke. Ved mistanke om smitte er det viktig å oppsøke helsevesen for behandling. Det finnes ikke vaksine mot sovesyke.