Bod med frukt i Nepal

Mat og hygiene på reisen

Under reisen er det viktig å være oppmerksom på mat og hygiene for å holde seg frisk.

Rene hender overfører ikke smitte!

På reiser ikke alltid såpe og vann tilgjengelig, bruk da hånddesinfeksjonsmiddel for å drepe smittestoffer. Husk rene hender før du skal lage mat eller spise. Vær spesielt oppmerksom når du har vært i kontakt med store folkemengder, tatt i penger eller vært på toalettet.

Smittestoffer drepes ved varmebehandling. Mat som er nylaget og gjennomkokt eller stekt regnes som trygg å spise. Rådet om å «koke, steke, skrelle eller glemme» er fortsatt gyldig.

Upasteurisert melk, ikke-meieripakket iskrem, mat tilberedt med rå egg (majoneser, desserter), salat, rå skalldyr og halvstekt eller rått kjøtt er kjente smittekilder.  Kjøtt, fisk og kylling skal være gjennomvarmet, og ikke blodig eller rødt ved beinet. Frukt og grønnsaker bør vaskes i rent vann eller skrelles av person med rene hender.

Vann fra springen i utlandet kan være forurenset. Du kan trygt drikke nykokt varm te eller kaffe, og vann/mineralvann som du åpner selv.  Isbiter fra forurenset vann er en velkjent smittekilde. Salater kan være skyllet i forurenset vann.

Spis på restauranter hvor det er mye folk. Der er ofte maten fersk og nylaget.

Dukoral er en vaksine mot kolera, som har en viss kryssbeskyttelse mot diaré. Er du plaget med diaré på reiser, redd for å få det eller har sykdom som vil forverre din helsetilstand ved diaré, er det fornuftig å ta Dukoral før reisen. Vaksinen anbefales i tillegg til reisende over 65 år, personer med kronisk sykdom, lite magesyre, ømfintlig mage, samt ved nedsatt immunforsvar.

 

Tiltak ved diare/oppkast

Turistdiaré er som regel ufarlig, men fører til økt væskebehov. Lette diaréer hos friske ungdommer eller voksne trenger kun hvile og rikelig drikke for å kompensere væsketapet. Drikk mineralvann, te eller kokt vann. Glukose-elektrolyttoppløsning er fint å bruke.  Imodium som stoppende middel kurerer ikke diaré, men kan lindre plagene. Imodium bør brukes med forsiktighet. Imodium skal ikke brukes av barn under 12 år.

Ved kvalme er det best å drikke ofte og lite. Ved oppkast er det lurt å la mineralvannet stå, slik at kullsyren forsvinner.

Vær ekstra nøye med håndhygiene når du har diaré eller oppkast, så smitter du ikke andre.

Ved dårlig allmenntilstand og/eller alvorlig, blodige diaréer bør en oppsøke lege.

Småbarn som får diaré er mer utsatt for uttørking enn voksne. Vær oppmerksom på barnets allmenntilstand, og kontakt lege dersom du er bekymret for barnet.